Unitaantuma - monen lapsiperheen säännöllinen vieras



8.6.2020



Voi unitaantuma sentään! Meidän perheen kuopus täytti juuri 2-vuotta ja samalla viikolla nukutukset muuttuivat tahtojen taisteluksi. Itsekseen nopeasti nukahtanut taapero vaatikin yhtäkkiä iltaisin monta pistäytymistä huoneessa ja päiväunille suostui nukahtamaan vain istualtaan vaunuihin tunnin raivohuudon jälkeen. Nyt 4 viikon jälkeen voin todeta, että pahin taitaa olla takanapäin. Tyyppi nukkuu taas 1,5 tunnin päiväunet ja nukahtaa nätisti iltaisin.


Mutta mikä on unitaantuma ja miten siihen suhtautua?





Unitaantuma on kehitysvaiheen sivutuote

Unitaantuma tai -regressio on vaihe, jossa lapsen uni huononee kertaheitolla. Se on täysin normaali ilmiö ja kulkee käsikädessä lapsen kehitysvaiheiden kanssa. Kehitysvaiheiden aikana lapsen motoriset, kognitiiviset ja sosioemotionaaliset taidot edistyvät. Joskus unitaantumaan liittyy myös lapsen voimakas eroahdistus.

Mistä tiedän että lapsellani on unitaantuma?

Uskallan väittää, ettei unitaantuma jää vanhemmilta huomaamatta. Taantuma ilmenee yleensä nukahtamisen vastusteluna illalla ja päiväunille, lisääntyneenä yöheräämisenä, valvomisena keskellä yötä ja/tai heräämisenä hyvin aikaisin aamulla. Vaihe kestää noin 2-6 viikkoa ja esiintyy 4kk, 6-7kk, 8-10kk ja 12kk iässä sekä vielä 1,5-,2- ja 3-vuotiaana. Onneksi suurin osa lapsista eivät käy läpi jokaista unitaantumaa, vaan kokevat voimakkaina vain osan vaiheista.


Miten selvitä unitaantumasta?

Unitaantumaan koettelee vanhempien kärsivällisyyttä, mutta lohduttautukaa sillä, että lapsi kehittyy juuri niin kuin kuuluu. Pyrkikää pitämään kiinni säännöllisestä päivärytmistä ja antakaa lapselle mahdollisuus nukkua päiväunensa, vaikka hän niitä vastustelisikin. Tutut ja turvalliset rutiinit antavat turvaa keskellä, joskus jopa kaoottista kehitysvaihetta. Jos lapsella on eroahdistusta kannattaa päivän aikana sylitellä paljon ja tankata läheisyyttä, varsinkin illalla ennen nukkumaanmenoa. Nukkumaanmenoa kannattaa aikaistaa illalla, jos päiväunet ovat jääneet lyhyiksi tai kokonaan välistä. Yrittäkää pitää kiinni jo saavutetuista hyvistä unitottumuksista, mutta antakaa tarvittaessa lapselle siimaa ja hieman enemmän apuja nukahtamisessa.



Muista että tämäkin on vain vaihe, joka menee ohi aikanaan.Yrität parhaasi!