miksi lapsi herää aivan liian aikaisin aamulla?15.5.2020”Kännykän kello näyttää 5:05, kun vauvan sängystä alkaa kuulumaan heräämisen ääniä. Käytät kaikki mahdolliset keinot saadaksesi vauvan nukahtamaan uudestaan edes tunniksi vielä, mutta ei. Lopulta annat periksi ja nousette aamupuuhiin.”


Kuulostaako tutulta? Moni lapsi on luontaisesti aamuvirkku ja herääminen kello 6-7 aikaan voidaan katsoa täysin normaaliksi. Sen sijaan herääminen ennen kello 06 voidaan jo pitää liian aikaisena ja heräämistä kannattaa, ja usein voikin, yrittää myöhäistää.

Pimennysverhot

Etenkin kesän valoisat aamut voivat herättää perheen pienintä. Huolehdi siis, että makuuhuoneessa on tarpeeksi pimeää, mielellään pilkkopimeää. Suosittelen kaikille pimennysverhoja makuuhuoneeseen, jos ei niitä vielä löydy kannattaa niihin panostaa viimeistään nyt.

Nukkumaanmenoaika

Ehdottomasti yleisin syy liian aikaiseen herätykseen aamulla on lapsen yliväsymys. Liian myöhäinen nukkumaanmenoaika ja yliväsymys aiheuttaa mm. stressihormoni kortisolin erittymistä, joka taas vaikuttaa negatiivisesti unen laatuun. Tämä voi muun muassa johtaa näihin hyvin aikaisiin aamuihin. 4kk iästä lähtien luontainen nukkumaanmenoaika on monille klo 19 ja 20 välillä, joskus peräti aikaisemmin.

Hyvät päiväunet

Vauvoilla ja lapsilla on biologinen tarve nukkua päiväunia. Nukkumalla päiväunia unipaine vähenee ja lapsi jaksaa virkeänä koko päivän aina nukkumaanmenoon asti. Tiedetään myös, että päiväunilla on suora vaikutus kortisolitasoihin, kun lapsi nukkuu hyvät ja riittävät päiväunet kortisolitasot laskevat. Tämä tarkoittaa siis sitä, että jos lapsi ei nuku ikätarpeensa mukaisesti päivällä, voi se johtaa yliväsymykseen ja heräämiseen hyvin aikaisin aamulla.

Päiväunien ajoitus

Myös päiväunien ajoituksella on merkitystä. Esimerkiksi liian pitkät päiväunet heti aamulla tai liian pitkä hereilläoloaika iltapäiväunien ja yöunien välillä voi johtaa heräämiseen hyvin aikaisin aamulla. Tarkastele siis mihin aikaan päivästä lapsi nukkuu päiväunensa.

Liikaa unta päiväsaikaan

Jotta aikaisten aamujen syyn selvittäminen ei olisi liian helppoa, voi myös liikaa päiväunta aiheuttaa näitä aikaisia aamuja. Päiväunien tarpeen väheneminen voi esimerkiksi näky heräämisenä hyvin aikaisin aamulla, esimerkiksi siinä vaiheessa, kun lapsi on valmis siirtymään kahdesta päiväunesta yhteen.


Kunhan syy miksi lapsi herää kukonlaulun aikaan selviää, voidaan tavasta useimmiten päästä eroon. Se vaati vanhemmilta vain sitkeää harjoittelua ja johdonmukaisuutta.